Elektrostatik toz boya 1960’lardan itibaren Avrupa ve Amerika’da kullanılmaya başlanmış, 1980’lerin sonuna doğru Türkiye’ye gelmiş bir kaplama sistemidir. Yaş boya ve uygulamalarına göre çok yeni olmasına rağmen kısa sürede geniş kullanım alanı bulmuş ve üretilen miktarlar açısından dikkate değer rakamlara ulaşmıştır.
Bu kaplama yöntemi özellikle metal yüzeyleri korumakta, dekoratif bir görünüm kazandırmak için kullanılır. Çevresel ve uygulama açısından sağladığı avantajlar sayesinde toz boya kaplama sektörünün gözdesi haline gelmiştir. Toz boya elektrostatik güç ile çalışan tabancalar sayesinde tatbik edilir ve ilgili fırınlama koşullarında pişirilir.

NEDEN TOZ BOYA?

Toz Boyanın engellenemeyen bu hızlı gelişmesinin bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları şöyledir:

  • Toz boya çevre dostudur. Üretimi ve tüketimi sırasında herhangi bir atık çıkmaz ve bu sayede hava ve su kirliliğine neden olmaz. Çevreyi koruma açısından yaş boyada ortaya çıkan organik uçucu kimyasallar (VOC) toz boyada kesinlikle yoktur.
  • Toz boyanın sağlığa negatif etkiler diğer boyalardan daha azdır. Havaya karışan bir gaz olmadığından solunum yollarına etkisi yoktur. Ayrıca deriye teması durumunda da herhangi bir sorun yaratmaz.
  • Toz boya kullanıma hazırdır. Herhangi bir karıştırma, sıvı ile inceltme gerektirmez. Tabanca hortumu toz boya torbası dahilinde hemen kullanılabilir.
  • Toz boya ile her türlü dekoratif yüzey elde edilebilir. Düz, parlak, pütürlü, zımpara kağıdı görünümlü, vernik gibi yüzeyler toz boya ile kolaylıkla sağlanabilir.